Omul care vrea să pună capăt exploatării prin muncă a minorilor

de: Bianca Prangate
12 04. 2019

Laureatul Nobel și fostul inginer Kailash Satyarthi are un singur scop în viață, după cum el însuși a spus, și anume să pună capăt exploatării prin muncă a minorilor.

Când avea cinci ani, Satyarthi a văzut un băiețel cizmar care stătea dincolo de gardul școlii unde învăța. „Nu am putut să înțeleg de ce stătea afară și nu cu colegii săi în clasă”, a povestit fostul inginer. „Asta m-a făcut nu doar dezamăgit și îndurerat, ci și furios. Acesta a fost începutul”.

Pe atunci, Satyarthi a decis să îl confrunte pe tatăl băiatului respectiv. Omul i-a spus că fiul său s-a născut să muncească. Laureatul Nobel a zis că a simțit atât compasiune, cât și furie – emoții care au ajuns să îl conducă prin viață. „Copilăria nu este o vârstă”, a zis el. „Este o virtute. Este o valoare. Asta înseamnă simplitate. Asta înseamnă puritate. Asta înseamnă transparență”.

Din 1980, Satyarthi și-a petrecut viața luptându-se cu problema exploatării copiilor prin muncă. În 2014, munca lui i-a adus Premiul Nobel pentru Pace, alături de activista Malala Yousafzai. În 2016, Satyarthi a lansat campania „100 de milioane”, în parteneriat cu Fundația de Copii Kailash Satyarthi, prin care caută să convingă 100 de milioane de tineri să vorbească public despre cei peste 100 de milioane de copii care sunt exploatați prin muncă.

Problema exploatării copiilor prin muncă este mai răspândită decât ai crede

Foto: Reuters

Conform datelor de la The International Labor Organization arată că totalul copiilor care sunt exploatați prin muncă este de 152 de milioane. Mai mult, 10 milioane de copii sunt victime ale sclaviei. Numărul copiilor exploatați prin muncă a scăzut mult din anul 2000 însă, când ajungea la 246 de milioane. Dacă oamenii de pretutindeni ar fi mai conștienți de această problemă, atunci numărul ar putea să scadă chiar mai mult.

Organizația lui Satyarthi a participat într-o campanie de scriere de scrisori, în care peste 15.000 de oameni au scris scrisori adresate celor mai de succes 100 de companii de retail pentru a le cere ca produsele vândute să nu mai fie produse de copii. Până acum au fost trimise peste un milion de scrisori.

„Lumea este capabilă să pună punct muncii copiilor”, a zis Satyarthi. „Avem tehnologia. Avem resursele. Avem legi și tratate internaționale. Avem totul. Singurul lucru este că trebuie să simțim compasiune pentru ceilalți”.